Echipa LKW Allianz , in urma unei analize riguroase facute in domeniul companiilor de asigurari ,a reusit sa stabileasca un parteneriat cu doua companii de asigurari care se incadreaza in standardele cerute ( cele mai mici cote de pe piata si rapiditate) si care au fost de acord sa ofere partenerilor nostrii discounturi maxime .
RCA-ul este asigurarea obligatorie de raspundere civila auto prin care tertii prejudiciati in urma unui accident auto sunt despagubiti, fie ca este vorba de daune la autovehicule, vatamari corporale, decese sau pagube aduse proprietatilor. Aceasta asigurare se incheie pentru toate autovehiculele inmatriculate sau supuse inmatricularii in Romania. Asigurarea de raspundere civila auto are un scop bine definit: cel pagubit sa primeasca in mod obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, indiferent de situatia materiala a celui care a produs evenimentul. In acest fel, asigurarea este atat in interesul celui care a suferit paguba, cat si al celui care a fost vinovat de producerea sa.
Se poate intampla ca, doar dintr-o mica neatentie la volan, un conducator auto sa produca daune de o valoare ridicata, astfel incat sa nu fie capabil sa le suporte din bugetul propriu, ceea ce ar duce la litigii, uneori de lunga durata si cu costuri mari, sau ar atrage alte tipuri de sanctiuni asupra sa.
Despagubirile se platesc si atunci cand cei care au fost prejudiciati nu au domiciliul, sediul sau resedinta in Romania. In cazul in care conducatorul autovehiculului care a produs accidentul este alta persoana decat proprietarul, compania de asigurari suporta despagubirea in baza RCA-ului.
O polita CASCO este o asigurare care va protejeaza propriul vehicul de furt sau de eventualele daune pe care acesta le poate suferi, indiferent daca sunteti responsabil sau nu de producerea acestora.
In forma sa cea mai simpla, o polita CASCO acopera urmatoarele riscuri:
Obiectele asigurate pot fi orice vehicule rutiere autopropulsate, destinate transporturilor de bunuri sau persoane, inclusiv remorci / semiremorci / rulote tractate de acestea inmatriculate in Romania si aflate in posesia legala a asiguratului. Se pot asigura autovehiculele care au o stare buna de functionare, cu inspectia tehnica periodica inca valabila si care nu depasesc o anumita vechime (de obicei 12 ani).
Polita se incheie dupa inspectarea in prealabil a vehiculului de catre un reprezentant al companiei de asigurari, moment in care acesta va efectua si fotografii ale masinii, va nota imbunatatirile sau modificarile aduse masinii (daca este cazul - sistem audio nou, jante, etc.) si va constata eventualele daune existente care nu vor fi despagubite, intocmindu-se astfel un raport de inspectie semnat de ambele parti.
Fransiza:
Majoritatea companiilor de asigurari practica un sistem de fransiza pentru politele CASCO. Aceasta reprezinta partea din despagubire suportata de asigurat sau, cu alte
cuvinte, ceea ce nu despagubeste asiguratorul.
Fransizele pot fi aplicate sub forma de suma fixa (ex: 100 euro), sau ca procent din despagubire, defalcat pentru toate riscurile (furt total, dauna totala, furt partial sau dauna partiala). Astfel, presupunand ca polita prevede o fransiza de 100 euro, iar paguba este evaluata la 500 euro, atunci asiguratorul va despagubi doar contravaloarea a 400 euro.
Polita CMR este asigurarea de raspundere a transportatorului, in calitate de caraus, pentru marfa transportata.
Din punct de vedere legislativ, asigurarea CMR este o asigurare facultativa care se supune prevederilor Conventiei privind contractul pentru transportul international de marfuri pe sosele (Conventia CMR). In practica insa existenta unei astfel de polite valabile poate fi insa o conditie esentiala pentru obtinerea unei comenzi de transport.
Asigurarile CMR se adreseaza firmelor care au de efectuat transporturi in tara sau strainatate cu vehicule personale, inchiriate sau in gestiune.
Riscurile asigurate de polita CMR sunt pierderea totala, partiala sau deteriorarea produselor transportate precum si depasirea termenului de livrare din vina transportatorului. Aceasta polita se poate incheia pentru un singur transport, acoperirea riscurilor fiind delimitata in timp si spatiu conform contractului sau pentru o perioada de timp -una sau mai multe luni, precum si perioade de un an, acoperind riscurile tuturor transporturilor efectuate in perioada de asigurare conform conditiilor contractuale.
La cererea asiguratului si prin plata unei prime suplimentare se poate opta si pentru includerea riscului de furt al bunurilor transportate. Unele companii asigura doar furtul prin efractie, altele furtul partial sau integral.
Asigurarea CMR nu acopera situatiile in care nu intervine raspunderea transportatorului. De asemenea, nu iti va acoperi pagubele indirecte, cum ar fi scaderea valorii marfii transportate si altele asemanatoare, pagubele rezultate pe perioada unui razboi sau care au rezultat in urma grevelor, cheltuieli pentru imbunatatirea sau transformarea bunurilor, pagubele produse prin repararea unor avarii produse de cauze care nu sunt cuprinse in polita de asigurare. Polita CMR nu despagubeste produse autovehiculului cu care se efectueaza transportul, astfel de situatii fiind acoperite de o asigurare auto. De aceea, iti recomandam sa ne contactezi pentru a afla toate detaliile despre acest tip de polita de asigurare.
Suma despagubita in cazul pierderii totale sau partiale a marfii nu este fixa.
Alaturi de acestea se restituie si taxa de transport, taxe vamale si celelalte cheltuieli in legatura cu transportul marfii.
Conform conventiei CMR nu pot fi asigurate animale vii. Exista marfuri excluse conform conditiilor de asigurare, dintre cele mai frecvente fiind hartii de valoare, metale pretioase, bani, bilete de banca, bijuterii, blanuri, obiecte de arta si de colectie.
Pot fi clauze speciale de preluare in asigurare pentru transportul vehicule pe platforme, marfuri perisabile transportate cu vehicule dotate cu instalatii frigorifice, marfuri periculoase, transporturi efectuate pe baza conventiilor postale internationale, produse electronice. Daca nu transporti marfuri generale trebuie sa ai prevazute in asigurare clauze speciale pentru a putea primi despagubiri.
Prima de asigurare pentru o astfel de polita variaza de la o companie de asigurari la alta si se calculeaza in functie de:
Prima de asigurare poate fi mai mica daca se incheie polita cu fransiza -procentuala din suma asigurata sau dauna sau valoare fixa. Aceasta poate fi valabila pentru anumite riscuri – de exemplu doar pentru furt sau se aplica pentru orice dauna.